Tai Chi voor meer balans

 

T’ai Chi voor meer balans: Dat was mijn antwoord toen mij gevraagd werd waarom ik met Tai Chi begon. Nu dik anderhalf jaar later heb ik ervaren wat dit in de praktijk betekent.

Afgelopen zomer, op een van de zeer warme dagen, fietsten we langs de Rotte. Het water trok ons. We waren toe aan verkoeling, maar de juiste plek om het water in te gaan konden we nog niet vinden. Tot we een plek zagen waar boten het water ingelaten kunnen worden. Daar was ruimte genoeg en zouden we makkelijk het water in en uit kunnen lopen. Eerst een beschutte plek tussen de bomen gevonden om de fietsbroek te vervangen door een zwembroek. Vol enthousiasme liep ik naar het water en de botenhelling af. De eerste aanraking met het water was heerlijk. Mijn voet raakte de helling onder het wateroppervlakte maar die bleek zeer glad. Tot mijn verbazing zakte ik licht door mijn knieën bracht mijn gewicht naar het been dat aan het wegglijden was. En zo gleed ik volledig in balans verder het water in tot ik drijvend verder kon. Langs de kant waren de reacties ook vol verbazing. Het had er mooi uitgezien hoe ik daar zo soepel het water in gleed.

Pas later begreep ik wat er was gebeurd. Voorheen was ik zeker onderuit gegaan en op mijn stuitje terecht gekomen. Nu heeft de Tai Chi beoefening ongemerkt mijn lijf geleerd anders om te gaan met onverwachte situaties. Er is meer balans.

 

 

 

 

 

Jos Koolen
Studio student
10 oktober 2020

 

 

 

 

tekening door Alwin Wubben
fotograaf en Studio leraar in training

 

Scroll naar top