Wat is T’ai Chi Ch’uan

De langzame, zachte en vriendelijke bewegingen van Tai Chi Chuan zijn als de golven van de oceaan. Ze rollen aan en vervloeien weer en brengen zo een ononderbroken stroom van energie voort.

…….Grootmeester William C. C. Chen

T’ai Chi Ch’uan is een oude Chinese bewegingsleer. Het is meditatie in beweging en een oefening voor de lichamelijke, emotionele en mentale gezondheid. Door ontspanning, aandacht en harmonie met de zwaartekracht komen beoefenaars in een natuurlijk en krachtig contact met de aarde. De langzame en ritmische bewegingen maken de gewrichten en spieren zachtjes los. Zowel de bloed- en luchtcirculatie als het evenwicht worden verbeterd.

Letterlijk vertaald betekent T’ai Chi Ch’uan ‘meest verheven vuist’. Elke vloeiende, sierlijke beweging heeft een of meer zelfverdedigingstoepassingen. De vuist is ook een symbool van discipline. Dus kunnen de toepassingen, of applicaties, worden geoefend zowel als een manier van persoonlijke ontwikkeling als zelfverdedigingskunst. De basistraining is het zelfde, ongeacht het doel van de student.

Tijdens de beginnersles worden op een ontspannen manier stap voor stap de bewegingen van de T’ai Chi Ch’uan korte vorm volgens Grootmeester William C. C. Chen geleerd. Deze oefening is geschikt voor iedereen van alle leeftijden.

Vervolgtraining bestaat uit verfijning van de vorm, andere vormen (lange vorm en zwaard vorm), en partner oefeningen (vorm applicaties, push hands, T’ai Chi Boksen).

Beginnersles in The Studio

Studenten leren de 60 bewegingen van de korte vorm aan beide kanten – dus links en rechts – in twee jaar. Het eerste jaar: De eerste 20 bewegingen (“het eerste deel”) en het tweede jaar: de rest van de 60 bewegingen (“het tweede deel”). Warming-up oefeningen, staande meditatie en natuurlijke ademhalingsoefeningen worden ook geleerd. Studenten krijgen persoonlijke aandacht in kleine groepen van 4 tot 10 personen. Er zijn geen speciale kleren nodig.

Gevorderden les in The Studio

Na minstens een jaar, kunnen studenten beginnen om andere onderdelen van T’ai Chi Ch’uan te leren volgens hun belangstelling en op het advies van hun leraar. In het algemeen zijn er maximaal 8 studenten per groep.

Big Sister, Master Laura Stone
heeft haar diploma van Grootmeester William C. C. Chen in 1986 ontvangen en is als leraar geregistreerd door de Stichting Taijiquan Nederland.

Op 28 januari 2018 heeft Grootmeester Chen tijdens een uitleg over etiquette in martial arts toegelicht dat Laura door haar medestudenten “Big Sister” genoemd zou kunnen worden. Dit is niet alleen een grote erkenning voor alle jaren dat Laura onder leiding van Grootmeester Chen heeft mogen leren en lesgeven maar ook voor alle studenten aan wie ze les heeft gegeven en voor studenten die nu het niveau van “Meester” hebben.

Met dankbaarheid en respect voor mijn leraar en voor de kunst van T’ai Chi Ch’uan voel ik mij zeer vereerd dat ik mij nu Big Sister mag noemen in onze T’ai Chi familie. 
 

Sifu Sandra van der Molen
Sinds september 2018, geeft Sandra Chi Kung (Qigong) les  En sinds september 2019, geeft ze ook T’ai Chi les. 

Sifu Sabine Weihrauch
Sinds september 2018 geeft Sabine een serie van 3 introductie workshops T’ai Chi Boksen in The Studio. De volgende serie begint november, 2020.

Sifu Arnoud Berkel
Arnoud geeft af en toe T’ai Chi Boksen voor beginners in samenwerking met The Studio.

Leraar in training Alwin Wubben
Alwin geeft met Sandra (op zaterdag) en Laura (op donderdag) de beginnersles T’ai Chi.

Pin It on Pinterest