Muziek voor je Lichaam – Interview 3 juli 2020

Op 3 juli 2020 verscheen in de IJssel Tribune op FB en Instagram een interview met Laura Stone. Wat fijn dat we de tekst ook op de website mochten plaatsen.

Muziek voor je lichaam.

Dit weekend is het 48 jaar geleden: “Het was 4 juli 1972. Vanaf een fietspad zag ik een oudere man onder een boom bij Lake Michigan T’ai Chi doen. Ik ben gestopt, naar hem toe gelopen en heb hem gevraagd: ‘wil je mij dit leren?’ De man stuurde me naar Buckingham Fountain in Chicago. Daar ontmoette ik Robert Cheng, de leraar van de oudere man en de man die vervolgens mijn eerste leraar zou worden. De man onder de boom heb ik na deze ontmoeting nooit meer gezien.”

De Amerikaanse stad Chicago was in die jaren verzamelplek voor hippies en alternatieven. Laura groeide net buiten de stad op. “Als tiener was ik op zoek. Ik wilde meer rust en het leven in Chicago was druk en competitief, mensen praten hard en snel. Ik voelde me ook niet verbonden met mijn lichaam.” Twee jaar voor de ontmoeting met haar eerste leermeester kwam ze al in aanraking met T’ai Chi. “Op mijn zeventiende ging ik naar Amherst, Massachusetts, naar de Graduate School of Education, een alternatieve, experimentele school. Een docent fotografie en yoga liet mij op een dag een boek over T’ai Chi zien. Dat maakte zoveel indruk! Ik weet het nog precies, ik weet zelfs wat ik aan had.”

Maar in 1972 maakte ze T’ai Chi eigen. “Toen ik het zag wist ik het meteen. Ik ging drie tot vijf keer per week naar Robert Cheng toe. T’ai Chi was echt goed voor mij: het gaf me niet alleen fysiek maar ook mentaal rust. En voor mij was het een soort dans; ik was geraakt door de interactie, door de mooie bewegingen. Ik had toen alleen nog niet door dat het een vorm van zelfverdediging was.”

Laura ging piano en componeren studeren aan de Indiana Universiteit School of Music. “Daar zocht ik iemand om verder T’ai Chi bij te leren. Er waren 35.000 studenten, maar er was niemand die T’ai Chi-les gaf. Twee weken later stond mijn naam op een affiche, als leraar T’ai Chi. Ik was nog maar 15 maanden bezig en vroeg mijn leraar: ‘Mag ik wel T’ai Chi-les geven?’, en hij zei: ‘Als je eerlijk bent over wat je weet en wat je niet weet.’”

Het verhaal van Laura beweegt zich door 48 jaar in het ritme van haar pianospel, langs de magische vormen van kalligrafie, naar de poëtische bewegingen die ze ons in haar studio laat zien. Via bijzondere ontmoetingen, wijze lessen en door wereldsteden en over werelddelen.

Alles wat Laura nu beoefent en doorgeeft komt uit de lessen die ze sinds 1979 van Grootmeester William C. C. Chen ontving. “Hij heeft mij een bijzonder manier van het belichamen van beweging, ontspannen en interactie gebracht. En hij heeft de T’ai Chi toepassingen ‘boksen’ en ‘push hands’ toegankelijk voor mij gemaakt. Die toepassingen ervaar ik echt als een cadeautje van T’ai Chi voor ons: contact, verbinding, bewegen in harmonie of juist in tegenstelling, afhankelijk van de omstandigheden. Steeds wakker en ontspannen. Steeds beheerst. Ook onder druk.

De basis training is de ‘vorm’. Het is net als muziek, waar je eerst alleen oefen om je ‘chops’ te krijgen, je verbinding met hart en muziek te maken en dan met anderen het samenspel tot leven te brengen.” Een samenspel in de liefde bracht haar naar Nederland. “Ik ontmoette mijn man Fred bij een workshop. Nadat we samen in New York getraind hadden, brachten we twee weken door in mijn huis in het bos van Bloomington. Daar besloten we te trouwen. We zochten een plek om een nieuw leven te beginnen en dat is Deventer geworden.”

Big Sister, grootmeester Laura, geeft vanuit haar studio aan de Gibsonstraat les in T’ai Chi Ch’uan (‘meest verheven vuist’). De oude Chinese bewegingsleer die meditatie in beweging is en een oefening is voor de lichamelijke, emotionele en mentale gezondheid. Door ontspanning, aandacht en harmonie met de zwaartekracht komen beoefenaars in een natuurlijk en krachtig contact met de aarde. De langzame en ritmische bewegingen maken de gewrichten en spieren zachtjes los. Zowel de bloed- en luchtcirculatie als het evenwicht worden daardoor verbeterd.

Maar ook andere vormen als de partneroefeningen (vorm applicaties, push hands, T’ai Chi Boksen), de lange vorm en zwaard vorm worden in haar studio geleerd. Deze zaterdag (4 juli 2020, red.) vindt de afronding van het seizoen plaats in het Worpplantsoen. Precies 48 jaar nadat Laura met T’ai Chi begon. Met haar leerlingen zal ze vanaf half 11 de bewegingsleer in de open lucht vertonen.

Dus mocht je zaterdag vanaf het fietspad in het plantsoen een prachtige oudere vrouw T’ai Chi onder een boom zien doen, ga dan gerust naar haar toe en vraag haar ‘wil je mij dit leren?’ Meer informatie over T’ai Chi en The Studio: @thestudiotaichi. Het verhaal van Laura is zo mooi en verspreidt zich over zoveel jaren, dat we helaas niet het hele verhaal hebben kunnen vertellen. Maar het is zeker de moeite waard om te lezen. Op haar website: www.thestudiotaichi.nl vind je haar uitgebreide persoonlijke verhaal en nog zoveel meer…

Dank aan Merle Oude Nijhuis voor de interview en Marcel de Graaf voor de foto’s. Het is mooi geworden!

School logo: Chinese stempel (“Stone Laura T’ai Chi Ch’uan School Stempel”) door Meester Wang Ning 
School T-shirts, etc.: Alwin Wubben ImagesDrive by Wire en assistent in The Studio.

Scroll naar boven