Opleiding inhoudelijk

Algemeen
Deze training is vooral ervaringsgericht. Je begint met je eigen beleving van de bewegingen, de interne stroom van energie, je innerlijke- en fysieke balans. Je bouwt steeds je eigen database op van hoe je je mind-body, de interactie met anderen, en je omgeving ervaart. Als je les wilt geven, ga je deze database stap voor stap vertalen naar hoe je naar anderen kijkt en hen tegelijkertijd begeleidt met (de juiste) woorden, voordoen, etc. Je gaat je eigen manier van lesgeven ontdekken/ontwikkelen. 

Het eerste jaar
In dit eerste jaar gaan we elke beweging van de T’ai Chi korte vorm (60 bewegingen) van Grootmeester William C. C. Chen onderzoeken. Om te beginnen, geef ik de les, laat ik weten waar ik naar kijk, wat ik zie en voel, etc. Er is altijd ruimte voor je eigen beleving en vragen. Degene die leraren zijn of willen worden gaan al vroeg in de training les geven (met supervisie).

Wij gaan samen naar T’ai Chi kijken vanuit verschillende perspectieven: als meditatie, gezondheidsoefening, zelf-verdedigingskunst, bewegingskunst, methode voor zelf-kennis, enzovoort. Wij gaan de principes van T’ai Chi en de Body Mechanics van Grootmeester William C. C. Chen leren kennen, oefenen en beleven. Wij gaan de juiste woorden zoeken, onderzoeken, voelen en proberen om de kwaliteiten van T’ai Chi te beschrijven. Wij gaan kijken naar de onderliggende filosofie en de biologische/neurologische werking van het beoefenen van T’ai Chi. En meer.

Mijn eigen fascinatie voor T’ai Chi ligt nog steeds in het moeiteloos bewegen; het zachte volledige contact; de moeiteloze kracht voelen en ontwikkelen; het verbinden met de zwaartekracht en het contact met de aarde voelen. Behulpzaam om ook de stoten van het leven beter aan te kunnen.

Met mijn manier van les geven wil ik de ruimte creëren om de cursisten te laten ontspannen op lichamelijk, mentaal en geestelijk niveau; te ontspannen met wie ze zijn.  Iedere op z’n eigen manier. 

Ik geef de les met een open hart dat mogelijk de kern van iedere student raakt. Als Meester Chen zegt: T’ai Chi is to have a happy life.

En er is al veel wijsheid in jullie. Wij gaan die delen, laten ontplooien en elkaar voeden.


De eerste twee dagen: vrijdag 3 en zaterdag 4 februari 2017

Deze dagen zijn open voor degenen die eerst een kennismaking willen met de manier waarop wij gaan trainen en mijn werkwijze. Daarna kan beslist worden om verder te gaan met de opleiding. 

Wat gaan we doen?

  • Kennismaken met elkaar. Ik vraag iedere deelnemer een favoriete T’ai Chi/Chi Kung warming-up oefening van ca. 3 minuten met ons te doen. Er zijn een paar van jullie die nog geen ervaring met T’ai Chi hebben en zij hoeven dit niet te doen.
  • Bewegingen 1, 2 en 15 (uit het boek van Meester Chen) leren/oefenen: voorbereiding, begin, eerste stoot (step up parry and punch)
  • Introductie van de toepassingen van deze bewegingen als zelf-verdedigingskunst en metafoor voor persoonlijke interactie
  • Intervisie groepen vormen
  • Het leuk met elkaar hebben!

Programma 3 & 4 februari
9.30 uur ontvangst met koffie en thee
10 uur begin 
De algemeen structuur is steeds een uur les, 15 minuten onder elkaar oefenen, 15 minuten pauze. Dit kan natuurlijk aangepast worden. 
13 uur lunch (soep, koffie en thee worden verzorgd; neem je eigen broodje mee)
14.30 uur doorgaan met trainen
17.30 uur samenvatting van de dag; afronding
18 uur einde

Locatie
Zalencentrum De Horst
Kerkstraat 5, Deventer
Dit is een woonwijk met ruime parkeer mogelijkheden.
Vanaf Station Deventer is het 15-20 minuten lopen

Inschrijving tot uiterlijk 2 februari 2017
Als je je nog niet ingeschreven hebt en mee wilt doen, kan je je tot uiterlijk 2 februari inschrijven. Deelname aan de eerste twee dagen is verplicht om de opleiding te volgen.
Er zijn twee formulieren om in te vullen: Inschrijving en “Getting to know you” op deze pagina.

Pin It on Pinterest