T’ai Chi Boksen…Boksen?

door Roland van Sante (2005)

In het verleden heb ik wel eens mensen uit mijn kennissenkring of familie uitgelegd wat T’ai Chi nou precies is. Langzaam en ontspannen bewegen heb ik ze verteld en dat het in China door veel mensen wordt beoefend als een soort ochtend gymnastiek.

Wanneer ik diezelfde mensen vertel dat ik ook aan T’ai chi boksen doe blijft vaak alleen het woord boksen hangen. Boksen? Jij? Hun idee van boksen wordt meestal geassocieerd met zwetende macho’s die in een donker hok tegen een zak lopen te slaan. Of nog beter tegen elkaar, waarbij blauwe plekken en andere blessures aan de orde van de dag zijn. Rocky ten top zal ik maar zeggen.

Als de kloof niet te groot is en mensen echt geïnteresseerd zijn probeer ik ze uit te leggen dat het er bij ons op het T’ai chi boksen er heel anders toe gaat.

Voor mij betekent het TC boksen dat je kunt toetsen hoe het met je TC is gesteld. Wanneer je de vorm loopt kun je soms een heleboel dingen die je nog niet goed hebt ontwikkeld verbergen. Met boksen wordt dit al een stuk lastiger. Ook is het een mooie oefening om je grenzen te leren verkennen. Hoe goed kun je een stoot opvangen? Deze stoten worden overigens langzaam in kracht opgevoerd en wanneer je vindt dat het genoeg is dan zeg je dat. Een ander punt is; kun je gemakkelijk een stoot uitdelen. Velen zullen misschien zeggen “natuurlijk” maar ik verzeker je dat ook hier vaak grenzen in zijn en dat het warempel niet altijd meevalt om een vriendelijk iemand een stoot te geven.

Dan het trainen met een partner dat is werkelijk een geheel andere ervaring dan wanneer je in je eentje de vorm beoefent. Het is zeker niet eenvoudig om dan rustig en relaxed te blijven en trouw te blijven aan de principes waarop je zolang hebt geoefend.

T’ai Chi Free Style San Shou is niet alleen een methode voor zelfverdediging; je kan het ook gebruiken in je dagelijkse leven in contacten met andere mensen. Ook hier wil je geworteld zijn, je eigen grenzen aangeven en in stand houden, en ook hier wil je dat doen op een gemakkelijke, natuurlijke en ontspannen manier. Waarachtig een hele opgave.

Wie dit alles zelf ook eens wil proberen nodig ik van harte uit om op xx september op de boksdag te komen bij Laura Stone in Deventer. Op deze kennismakings (boks)dag kun je je eigen grenzen leren verkennen in een veilige omgeving. Er wordt geoefend met 16 oz. Bokshandschoenen en een mondstuk. En voor de duidelijkheid de dag is bedoeld voor dames en heren met T’ai Chi Ch’uan ervaring.

Master Laura Stone heeft ruim 30 jaar ervaring in de T’ai Chi en haar belangrijkste leraar is Grandmaster William C.C. Chen.

 

Voor een ieder die geïnteresseerd is en meer informatie, of zich opgeven wil verwijs ik naar de Taijiquan kalender achter in dit blad.

Pin It on Pinterest