door Sabine, boksenthousiast
T’ai Chi wordt vaak ook “schaduwboksen” genoemd.
Toen ik al een paar jaar met T’ai Chi bezig was – ik had de T’ai Chi vorm volgens Grootmeester William C.C. Chen geleerd – vroeg ik me af hoezo T’ai Chi “schaduwboksen” genoemd wordt. De bewegingen die ik had geleerd waren langzaam en ontspannen, ze werden meditatief uitgevoerd en straalden vriendelijkheid uit. Boksen, zo dacht ik, is snel, hard, competitief en de bewegingen zijn erop gericht een ander uit te schakelen. Hoe passen T’ai Chi en boksen bij elkaar?
Om een antwoord op deze vraag te vinden, nam ik deel aan een door Laura Stone verzorgde introductieworkshop “Boksen volgens de methode van William C.C. Chen”.
Ik leerde hoe je de bewegingen uit de T’ai Chi vorm voor het boksen kunt gebruiken, bijvoorbeeld om te stoten en om stoten af te weren of te ontwijken. Maar we oefenden de boksbewegingen niet zoals je dat in een boksschool zou doen: met het oog op spierkracht en conditie. Integendeel, het bleef volledig T’ai Chi, met in het centrum van de oefeningen het ontspannen, langzaam en moeiteloos uitvoeren van de bewegingen.
Het fascineerde mij, omdat het mijn denken over de wereld omvergooide. “Wil je iets bereiken, dan moet je er hard voor werken”, zo had de maatschappij mij geleerd. Maar nu ervoer ik in mijn lichaam dat ook het tegenovergestelde waar is: Hoe meer ik losliet en ontspande, hoe minder hard ik ervoor werkte en hoe minder spierkracht ik gebruikte, hoe harder ik kon stoten.
Deze ervaring vroeg om herhaling en verdieping. En zo heb ik de laatste 15 jaar met Laura Stone en Roland van Sante in Deventer getraind. Juist door het boksen leerde ik de “body mechanics” van Grootmeester William C.C. Chen steeds beter toe te passen. Dit zijn technieken, waarmee je van de natuurlijke structuur van het lichaam gebruik maakt om meer geworteld en ontspannen te zijn, om de verbondenheid in je lichaam te voelen en als één geheel te kunnen bewegen. Hierdoor kan de energie beter door je lichaam stromen, waardoor je soepel kunt bewegen en weinig spierkracht nodig hebt om bij voorbeeld stoten uit te voeren.
Spannend aan het boksen is ook de interactie met een partner. In de boksgroep gaat het hierbij niet om het winnen of verliezen. Wij trainen op een speelse manier, met veel plezier tijdens het stoeien en met het oog op het toepassen van onze technieken.
Maar ondertussen wordt je wél geconfronteerd met een dikke bokshandschoen die – zo lijkt het – met een razende snelheid op je gezicht afkomt. En je beleeft bewust je eigen gevoelens: De schrik en de angst voor deze ‘overgrote’ handschoen. En – mocht het niet gelukt zijn om op tijd te ontwijken – word je je ook bewust van de schrik van het ontvangen van de stoot, en eventueel van je eigen gevoel van hulpeloosheid, geïrriteerdheid of woede. Ook word je je gewaar hoe je reageert: Verstijf je van de schrik of word je juist agressief en haal je uit om terug te stoten?
Boksen is voor mij een leerschool voor alle niet-lichamelijke confrontaties in het alledaagse leven. Maar in het dagelijkse leven heb je meestal niet de ruimte om je eigen gedachten, gevoelens en gedragspatronen bewust waar te nemen. In de boksgroep, waar in een heel veilige sfeer geoefend wordt, en iedereen op elk moment zijn eigen grenzen kan aangeven, is er veel gelegenheid om je eigen gedragspatronen te ontdekken, en – mocht je dat willen – nieuwe patronen uit te proberen.
Maar hoe zit het dan met de snelheid van het bewegen? De bewegingen worden in het begin van elke oefensessie meditatief en langzaam geoefend, om de “body mechanics” goed te trainen. Aan het einde van de oefensessie worden de bewegingen in de partneroefeningen steeds sneller uitgevoerd, maar met zo min mogelijk spierkracht en zonder het karakter van de T’ai Chi te verliezen. Op deze manier horen boksen en T’ai Chi bij elkaar en vormen één geheel.
T’ai Chi Boksen in The Studio
Sabine deelt graag haar ervaring tijdens de introductie boksworkshops. Stap voor stap bouwt ze de training op met duidelijk, speels en gerichte oefeningen. Zo leer je de basics van T’ai Chi boksen van deze enthousiaste- en bekwame docent.
Ervaar voor jezelf deze spannend en mooi onderdeel van T’ai Chi Ch’uan
op 26 juni, 25 september en 23 oktober 2022.
meer info en inschrijving
binnenkort
In de TQT – Yin Yang tijdschrift, september 2020
Noot: Twee andere foto’s zijn op deze pagina toegevoegd dan in het tijdschrift.