Wuppertal 6 – 7 mei 2017

Uitje naar Wuppertal 
hoe mooi het was

verhaal door Richard Vrijhof en Hans Benschop
foto’s door Laura Stone, Luoke Chen en Richard Vrijhof

Zes en zeven mei 2017 zijn we met z’n drieën vanuit The Studio naar Wuppertal, Duitsland gereisd, in het kader van een uitwisseling met onze Duitse ‘zustervereniging’. 

Na een kleine 2 uur rijden bevonden we ons opeens in een prachtige stad; gevleid langs de flanken van het uitgeslepen dal van de rivier de Wupper. Buitenland pur sang.

Wuppertal is een erg groene stad met een unieke ligging aan weerszijden van de rivier de Wupper, waarover ruim een eeuw geleden een zweefbaan is aangelegd die zich over meer dan 13 kilometer uitstrekt en de belangrijkste vorm van openbaar vervoer is voor de Wuppertalers, met bussen als secundair openbaar vervoer.

Ons hotel bevond zich op de bodem van het dal op gelijke hoogte van de rivier die verbazend smal, ondiep en onschuldig voortkabbelde. Bijna onvoorstelbaar dat er eens een kolkende massa dit laaggebergte doorkliefde. Zoals zoveel dat ons onbekend was over deze eens bloeiende streek. Langs de rivier was eens veel industrie gevestigd waarvan alleen Bayer nog zichtbaar aanwezig is. Ooit kleurden verffabrieken de rivier in verscheidene kleuren. 

Staalfabrieken maakten de solide doch lichtgebouwde zweefbaan. Honderden stijve grijze giraffenpoten links and rechts op de oever van de rivier. Wijdbeens. Bovenaan bij elkaar komend. Waaraan de hele verdere constructie hangt en wij ook verscheidene malen. Met het uitzicht over de stad en in de verte bergruggen.

We leren zoveel over dit deel van Duitsland. Beseffen dat we niets weten over hun geschiedenis. Ik kan wel eindeloos doorgaan met vertellen over het vele dat we zagen en beleefden.

Puur sec gesproken zijn wij geen vereniging, maar twee leraren die les geven aan een aantal leerlingen, terwijl voluit geschreven ‘Tai Chi Chuan Föderation Rhein-Wupper e.V.’ een vereniging is die is opgericht door een aantal mensen die zelf lesgeven zowel binnen als buiten de vereniging, maar ook leerling zijn, met de helft van het jaar hun vaste leraar Luoke Chen, een Taiwanees die de helft van het jaar in Wuppertal en de andere helft in Taipei woont (en medeoprichter is).

De lieve ontvangst van de groep was als een warm bad. Een hechte groep die met plezier en aandacht les krijgt van Luoke Chen in een gymzaaltje op de speelplaats van een lagere schooltje.

We hebben voornamelijk les gehad in een stokvorm die oorspronkelijk afkomstig is uit Shaolin (Kung Fu) met een houten stok van 90 cm lang. 

Veel geoefend en veel gelachen toen we de machine vormden in een lange rij met zwaaiende, draaiende armen. Vraag maar over het hoe aan Laura… 

Daarnaast hebben we nog aan sightseeing gedaan in het prachtige Wuppertal en omgeving.

Samen gegeten, gepraat, gewandeld, geleerd als een kind op een doe-vakantie, voelde ik me jonger en jonger worden.

Al met al, een zeer geslaagd en gezellig weekend, en hopelijk zijn wij volgend jaar, wanneer de Duitsers naar Nederland komen, ruimer vertegenwoordigd!

P.S. De volgende keer kan je het allemaal zelf meemaken.

P.P.S. Voor zover ik heb kunnen nagaan, is deze stokvorm in ieder geval zo uniek, dat ik er geen video van heb kunnen vinden op het internet, dus we hebben gevraagd om een video die we nu (31 mei) in handen hebben. Super!

Hartelijk dank aan Luoke Chen en onze zuster vereniging 
‘Tai Chi Chuan Föderation Rhein-Wupper e.V.’ 
voor het voortreffelijke weekeinde.

Welkom in Deventer in 2018!

foto album

Pin It on Pinterest