groep-zwaard

Terugblik op de workshop met Grootmeester Chen in Bremen

Het laatste weekend van januari was Grootmeester William C. C. Chen weer in Europa, ditmaal in Bremen.

Met een aantal studenten van The Studio zijn we daar geweest met Laura Stone en nog vier collega’s uit Zwolle (Judith van Drooge), Amsterdam (Ceciel Kroes en Sabine Weihrauch) en Haarlem (Helma Vinke). Nederland was goed vertegenwoordigd!
Als altijd waren de lessen een combinatie van trainen onder de bijzondere begeleiding van Grootmeester Chen en een reünie van onze T’ai Chi familie. Super. 
Dank aan de organisatie: Brigitte Krafft en Dietmar Frenzel van T’ai Chi Chuan Bremen e.V.

Onderstaand een gezamenlijk verslag van Arnoud en Ronald.

Grootmeester Chen was in goede doen, we gingen direct aan de slag met de vorm, strak op tijd. Veel herhaling, heel fijn. Nieuw was dat hij spreekt over detach (ontkoppelen) als het gaat om de spieren bij de ribben, ter hoogte van het punt Milt 21. Deze lichaamsregio krijgt de laatste jaren veel aandacht van Grootmeester Chen, en is belangrijk voor het verbonden blijven met de aarde tijdens de actie zodat de energie optimaal doorgeleid kan worden en minder weglekt.

Daarnaast was er aandacht voor attach (verbinden) in de nek zodat het hoofd verbonden blijft met de wervelkolom.
Het boksen was een lekker actieve les waarin Grootmeester Chen ook zelf duidelijk plezier had. Ongelofelijk, met zijn 86 jaar…

Een andere nieuwe aanwijzing in het assortiment die grootmeester Chen gaf was ‘quack’. Als in een eend die gaat zitten, vergelijkbaar met de flaps en chihuahua zoals hij de eerder al gebruikte. De armen drijven, verzachten en ruimte maken rond de ribbenkast, zodat dit heel mooi linkt aan het concept detach.

Het weekend bevatte verder nog applicaties en, op zondag, lange vorm- en zwaardlessen. Sommigen maakten toen een wandeling door Bremen, een beetje nat, want de sneeuw was inmiddels overgegaan in regen. Maar de koffie in Bremen was lekker warm. Even bijkomen en verwerken van de inspirerende lessen. 

Bij de zwaardvorm hebben we ook toepassingen geoefend. Net als vorig jaar was het verrassend hoe leuk de zwaardtoepassingen zijn om te oefenen. Elkaar proberen te raken op de pols (met een beschermd zwaard) door de principes van de T’ai Chi te gebruiken. Omdat je een wapen hebt is de reikwijdte groter en ga je anders bewegen. Het gaf hetzelfde plezier als bij push hands, gewoon spelen en elkaar een beetje plagen.

De reis terug ging voorspoedig. Alle deelnemers gingen met veel nieuwe informatie, inspiratie en aandachtspunten om mee te oefenen het voorjaar tegemoet. En we verheugen ons al op de komst van Grootmeester Chen, eind augustus van dit jaar in Deventer! meer info

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This