kopie foto Paul

T’ai Chi boksworkshop op STN Festival – een verslag

Op het STN Festival dat 10 november jl. was, verzorgde Laura Stone een workshop T’ai Chi boksen. Eén van de deelnemers schreef onderstaand verslag. Dank je wel, Arnoud!

In de spinning zaal van het Sportcentrum Olympos verzamelden zich zo’n 35 mensen. Sommigen met ervaring in (Westers) boksen anderen puur uit nieuwsgierigheid. Grootmeester Laura Stone gaf in een uurtje met haar 3 assistenen een korte impressie van T’ai Chi boksen, waarin iedereen heeft kunnen ervaren wat het betekent om te stappen en te stoten vanuit de T’ai Chi principes.

Na een persoonlijke kennismaking met de deelnemers volgde een mooi opgebouwde les. Eerst leren stappen zonder je stap te ‘verraden’ aan je tegenstander, de zogenaamde secret step. Daarna was er aandacht voor het bovenlijf, los en ontspannen bewegen. Vervolgens de armen laten meedoen. 

De houdingen uit de vorm zijn leidend bij het stoten. Je gaat niet verder dan de eindhouding van de vorm. Hoe maak je een vuist? Waar komt de beweging dan vandaan? Wat maakt de impact van de stoot? Veel vragen waarbij Laura met groot enthousiasme de deelnemers uitleg geeft soms heel concreet en soms verwarrend door de vraag om te buigen en terug te geven. Ja, typisch Laura. 

Na het oefenen van de beweging van de stap en de stoot was het tijd voor het echte werk. Met partners onderzoeken hoe je de stoot op de schouder geeft vanuit de principes van de stijl van Grootmeester William C. C. Chen. Alles tegelijk: stappen, leeg maken, intentie en stoten. Alleen contact maken geen spierkracht, geen impact.

 

Aan het eind nog een korte demonstratie in vol ornaat met bokshandschoenen door de aanwezige assistenten met Laura. Vloeiende zachte bewegingen, vooruit stappen, achteruitstappen, cross, jab, roundhouse, alles kwam voorbij. Dat smaakt naar meer!  

 

Wil je meedoen met een middag T’ai Chi boksen? Dat kan a.s. zaterdag, 24 november, in The Studio. Welkom! Meer info en aanmelding 

 

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This